Brouwmeester Jakobus Hoffman waarnemend Drost van Leerdam, die op 18 november 1765 de eerste steen heeft gelegd voor onze glasfabriek had waarschijnlijk goede contacten met de Stadhouder Prins Willem IV omdat hij deze uitgenodigd had om het schrijnend bierflessen tekort te bespreken. En waarschijnlijk onder het genot van een biertje werd al snel het besluit genomen voor het stichten van een glasfabriek. Opvallend is dat de naam De Glashut of De Hut altijd de bijnaam is geweest van de glasfabriek. Leerdam telde in de vroegere periode twee grote brouwerijen, een op de Hoogstraat en een op de Westwal, die bovengistende bieren maakten van haver, tarwe en gerst. Omdat het bier gekookt werd was het vrij van bacteriën en dronk de gehele Leerdamse gemeenschap bier en wel 3 maal zoveel als nu. Wij hebben uit historische recepten dit middeleeuws biertje nagemaakt en zijn we ook op zoek gegaan naar de brouwmethode van die tijd en wij hebben deze methode van brouwen gebruikt voor het maken van de Ouwe Hut. Dit historische bier werd gedronken door de glasmakers in de glasfabriek maar ook door de bevolking van Leerdam en de kinderen dronken ook gewoon mee. Het bier werd in die tijd in een stenen kan van de brouwerij gehaald en in een kroes of stenen beker uitgeschonken.

 

 

 

wp9326fafd_0f.jpg
wp26950a0e_0f.jpg
wpa15419ac_0f.jpg

Bier Atelier Vijfheerenlanden.

In samenwerking met Libbey en O-I hebben we voor het 250 jaar glas in Leerdam een Middeleeuws biertje gemaakt volgens oude receptuur maar ook volgens de toen geldende brouwmethode. Een verrassend troebel biertje met opvallend veel koolzuur, (goed koelen) matig schuim maar wel een frisse eigen smaak. Wij hebben dit bier OuweHut genoemd en in zwarte flesjes afgevuld. Het is ook verkrijgbaar in een geschenkverpakking met twee feestelijke glazen en enkele bierviltjes. Dit bier is beperkt verkrijgbaar en zal alleen in 2015 worden gebrouwen.

Geschiedenis van de Glasfabriek en de brouwerijen in Leerdam.

wpbf399fca_0f.jpg
wp18be82b1_0f.jpg
wp791f4f73.png

Wij brouwen ook diverse andere bieren die per seizoen verschillen. In voorbereiding is een Glassbier IPA en een zware Grand Cru met een sterke hop smaak.